HOME
ALGEMEEN
WORKING EQUITATION
CONTACT

Instructie Working Equitation

WE instructieRegelmatig krijg ik van geïnteresseerden de vraag waar en bij wie je lessen in Working Equitation kan volgen.
Aangezien dit een nieuwe tak van sport is in Nederland, is er hier vrijwel nog geen volledige instructie op dit gebied te vinden.

Echter, om goed in de Working Equitation te presteren is een goede dressuurbasis van het grootste belang. Wanneer je je paard dressuurmatig écht goed voor elkaar hebt, en hij/zij heeft daarnaast vertrouwen in jou als ruiter, dan kan je al behoorlijk meekomen op een Working Equitation-wedstrijd. De klassieke dressuur leent zich hier goed voor. Hierin is het van groot belang dat je paard op hele kleine hulpen reageert en niet met zware druk gereden wordt. Dus het zorgvuldig dressuurmatig trainen van je paard is de allereerste stap.

Impuls en snelle reacties zijn een must. Daarnaast is stelling en buiging van groot belang (in de Working Equitation-dressuurproeven dien je ook veel voltes te rijden). Wendingen om de voor- en achterhand worden vanaf de WE2 (beginners) klasse al gevraagd, evenals eenvoudige galopwissels. In de gevorderden klasse worden ook keertwendingen om de achterhand en vliegende galopwissels gevraagd. In het parcours op stijl dienen er veel overgangen van stap naar galop en van galop naar stap te worden gemaakt. Een zuivere stap is heel belangrijk voor een goed resultaat.

In het parcours op stijl draait het om een goede uitvoering van de dressuur, die als het ware aan de hand van de hindernissen 'getoetst' kan worden. Alleen door de hindernissen op de voorgeschreven wijze correct te nemen kan je punten verdienen. Het is dus wel even wat anders dan 'over een bruggetje' lopen zoals soms wel eens gedacht wordt. Het nemen van het bruggetje is feitelijk bijzaak als je je paard dressuurmatig correct hebt afgericht. Je paard moet de overgangen correct én op de juiste plaats maken, hij moet perfect gehoorzaam zijn en natuurlijk vertrouwen op jou wanneer jij hem over of door een hindernis stuurt.

Op het hoogste niveau dienen zowel de dressuurproef alsook het parcours volledig eenhandig te worden gereden. Een serieuze aangelegenheid dus voor mensen die er hard voor willen werken!

instructie Binnen Nederland zijn er al wel een aantal mensen die dressuurinstructie verzorgen en die daarnaast (actief) bezig zijn met de Working Equitation. Deze mensen zijn in staat om mensen voor de eerste Working Equitation-basis van instructie te voorzien.
Bij deze lessen zal het grootste gedeelte van de tijd nog altijd gevuld zijn met 'gewone dressuur', maar daarnaast wordt er ook ingegaan op wat voor hindernissen er nu genomen moeten worden in de Working Equitation en natuurlijk op welke manier dat dient te gebeuren.

tekst: Chawwa Visser