HOME
ALGEMEEN
WORKING EQUITATION
CONTACT

De onderdelen van de Working Equitation competitie

Een wedstrijd in Working Equitation is opgebouwd uit vier onderdelen: een dressuurproef, een obstakelparcours gereden op stijl, hetzelfde parcours maar dan gereden op tijd, de zogenaamde 'speedtrail' en het veedrijven (dit is in Nederland nog optioneel). In de speedtrail moet het hele parcours in galop worden genomen. Bij het veedrijven dient er door een team te worden deelgenomen, die gezamenlijk een door de jury gekozen rund uit de kudde moeten halen. Er is een strenge controle op het runderenwerk voor wat betreft de diervriendelijkheid.

Op deze pagina staat een kort overzicht van alle onderdelen van een Working Equitation wedstrijd.
Een wat uitgebreidere uitleg staat hier.
Links naar (Youtube)filmpjes van alle onderdelen
staan hier.
werk met runderen
Werk met runderen
   
hek
Maneability
speed trail
Speed test

1. Dressuurproef
A prova de ensino - Dressage

De Working Equitation dressuurproeven zijn een test voor de coördinatie, harmonie en samenwerking tussen paard en ruiter.
Bij het beoordelen van de dressuurproef en de stijltrail (zie hieronder) let de jury op de zuiverheid van de gangen en regelmatigheid van de beweging van het paard (takt, durchlassigheid, etc.), gehoorzaamheid, reactie op hulpen, oplettendheid richting de ruiter en vertrouwen in de ruiter, zit en rijwijze van de ruiter, correctheid van de gereden figuren.

Travers Een dressuurproef kan de volgende onderdelen bevatten
(afhankelijk van het niveau; voorbeelden van de proeven staan onderaan de pagina 'Wedstrijden'):

 

 


2. Obstakelparcours op stijl
A maneabilidade, una prova de obstáculo - Maneability

Voorbeeld van een parcours Eigenlijk kan je het obstakelparcours zien als een dressuurwedstrijd, waarbij de oefeningen niet zozeer op bepaalde letters moeten worden uitgevoerd, maar op bepaalde plaatsen tussen en in de hindernissen. De meeste hindernissen worden in galop genomen, sommige in stap. In dat geval dienen de hindernissen in galop te worden 'aangereden', vlak voor de hindernis moet een correcte overgang naar stap worden gereden. Dan dient het paard verder de hindernis in of door te stappen, om na de hindernis weer een correcte overgang naar galop te maken. In het parcours is bijvoorbeeld een brug opgenomen, die in het stijlparcours in stap dient te worden genomen. Ook het hek dient in stap geopend en gesloten te worden. Er zijn nog meer van dit soort hindernissen, waarbij in het stijlparcours streng beoordeeld wordt of het paard gehoorzaam is en de dressuuroefeningen correct en vol vertrouwen uitvoert (zo is het bijvoorbeeld van groot belang dat het paard in de stapreprises ook echt stapt, en niet dribbelt. Ook moet het bij een oefening waarbij halthouden wordt gevraagd werkelijk bewegingloos stilstaan).
De slalom wordt in galop genomen, en hierin moet het paard dus meermaals van galop wisselen. Ook moet er vaak een stukje met de garrocha gereden worden. Deze moet in galop uit een ton worden gepakt, meestal moet er vervolgens een ring aan de garrocha moet worden geprikt en daarna wordt de garrocha ook weer in galop weggezet.

Hindernissen die in het obstakelparcours kunnen voorkomen zijn:


3. Obstakelparcours op tijd
A velocidade é a terceira etapa - Speed test

Het obstakelparcours wordt op tijd gereden, stijl is niet meer belangrijk. Voor fouten in de obstakels worden strafseconden bij de rijtijd geteld.

L in galopperen     L - halt en bellen     L - achterwaarts     L - achterwaarts


4. Werk met runderen
A prova da vaca, sorteado - team penning

Hierin wordt gereden in teams van vier ruiters en paarden. Beginners halen een vooraf aangewezen rund uit de kudde en drijven het een stukje van de kudde weg. De teamgenoten zorgen ervoor dat de rest van de kudde op zijn plek blijft en in ieder geval niet over een lijn in het midden van de arena komt. Gevorderden moeten ook een rund uit de kudde halen en deze naar een apart omheind stuk drijven. De teamgenoten zorgen ervoor dat de rest van de kudde achter de lijn blijft. Bij het werk met de runderen wordt uiteraard rekening gehouden met het welzijn van de runderen en mag men de dieren niet overstuur maken. Het drijven en weghalen gebeurt in alle rust.
Het werk met runderen is in Nederland nog optioneel, omdat nog niet zoveel mensen bekend zijn met dit onderdeel.

werk met runderen werk met runderen

Meer informatie over het verloop van de dressuurproeven, het obstakelparcours, het werk met runderen en de jurering van alle onderdelen staat in het internationale regelboek van de WAWE.