HOME
ALGEMEEN
WORKING EQUITATION
CONTACT

Het ontstaan van de Working Equitation

Pedro Torres met Oxidado Working Equitation vindt, in wedstrijdverband, zijn oorsprong in Portugal. Toen de stierengevechten in aantal afnamen, moesten de paardenfokkers en ruiters een andere taak voor hun paarden gaan bedenken. Uiteraard zouden ze kunnen gaan springen of dressuren, of aangespannen gaan rijden, maar eigenlijk wilden ze juist iets waar hun paarden in uitblinken. Wat voor eigenschappen heeft een goed stierenvechterspaard? Hij moet enorm gehoorzaam zijn, moedig, snel en wendbaar. Wat zou het dan mooi zijn om met deze Iberische paarden in wedstrijdverband deze eigenschappen te testen. Daartoe bedacht men de 'Equitacao de Trabalho', ofwel: Working Equitation (WE). Letterlijk betekent dit 'arbeidsdressuur', en dat is ook precies wat het is. Ook in Spanje (Vaqueros; 'Doma de Trabajo'), Frankrijk (Camarque; 'l'équitation de travail') en in Italië (Maremanios; 'Monta de Lavoro') hebben zich door de tijd arbeidsrijstijlen ontwikkeld. Deze landen vonden dan ook meteen aansluiting in het wedstrijdverband.

beeld working equitation Veedrijven is iets wat in Portugal (en Spanje) nog steeds voornamelijk te paard (de zgn. Campinos) gebeurt. Veel vee wordt gehouden tussen de kurkbomen, waar het met machines lastig rijden is. Paarden blijven voor het werk in het veld absoluut het meest geschikt. Deze paarden moeten een groot uithoudingsvermogen hebben en ook dienen ze heel gehoorzaam te zijn. Indien er een dier uit de kudde ontsnapt moet er meteen in actie gekomen worden om deze terug te halen. Soms moet er in die race ergens overheen gesprongen worden en uiteraard moeten de ruiters vanaf de paardenrug de hekken open en dicht kunnen doen om niet steeds te hoeven af- en opstappen.
Daartoe moeten de paarden goed afgericht en gehoorzaam zijn en is een grote mate van vertrouwen in de ruiter nodig.

In de Working Equitation worden het niveau van dressuurafrichting in combinatie met de 'hindernissen uit de praktijk' (dus obstakels zoals men die in het veld tegen zou kunnen komen) in wedstrijdverband getoetst.
Hierbij draait het vooral om de dressuurmatige kwaliteiten. De dressuur is absoluut de basis en zonder een goed dressuurmatig getraind paard is presteren in de Working Equitation absoluut onmogelijk. Immers, in de hoogste klasse dienen alle onderdelen eenhandig gereden te worden! Dit komt weer voort uit zowel het stierenvechten en het veedrijven, waarbij één hand vrij moet zijn om voor andere zaken te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor het openen en/of sluiten van hekken, of om de garrocha (een lange houten lans om het vee mee te hoeden) vast te houden, of om in het stierengevecht de stier mee aan te vallen.
Toch kan iedereen deelnemen aan de Working Equitation aangezien er bijvoorbeeld op het instapniveau in stap en draf wordt gereden en men gewoon nog met twee handen mag rijden op een trens. Stap voor stap kan dan naar het volgende niveau gewerkt worden om uiteindelijk in de zware klasse te komen.

WAWE - World Association for Working Equitation
beeld working equitation In de Zuid-Europese landen Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië werden nationale wedstrijden in de Working Equitaton gehouden. Het idee ontstond om internationale wedstrijden te gaan organiseren om tegen elkaar te gaan rijden. Later gingen andere landen meedoen, waaronder ook landen die geen traditie in het werken met vee hadden, zoals Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en België. Hier in Nederland staan we nu ook te trappelen om mee te gaan doen.

Deáverschillen tussen de reglementen van de verschillende landen veroorzaakten onduidelijkheden. Daarom werd in 2004 de WAWE opgericht, een internationale, overkoepelende Working Equitation-vereniging, die de internationale regels voor de competities bepaalt en handhaaft. Deze regels zijn hier te vinden.

Vanwege wetten op de dierenbescherming en om organisatorische redenen wordt sommige landen van het originele regelboek afgeweken.

tekst: Chawwa Visser