HOME
ALGEMEEN
WORKING EQUITATION
CONTACT

Wedstrijdniveaus

De onderdelen van de Working Equitation competitie kunnen verschillend per land op drie of vier niveaus worden gereden: Instappers, Beginners, Gevorderden, Masters (Internationaal).

Instappers niveau WE1
Het instapniveau is voor deelnemers of paarden, die voor het eerst op een Working Equitation-wedstrijd zijn of er kennis mee willen maken. De dressuurproef is eenvoudig, stap, draf, galop, halt en achterwaarts, precisie is wel belangrijk. Het obstakelparcours, alleen op stijl, wordt in draf gereden. De paarden worden met twee handen gereden, op een trens.

Beginners niveau WE2
De onderdelen op dit niveau leveren voor beginnende ruiters en de meeste paarden met een kort uitgebalanceerd lichaam weinig problemen op. De proeven zijn goed te rijden met elk paard dat goed aan de hulpen staat. In de dressuurproef komen nu een acht, wendingen om de voor- en achterhand, eenvoudige wissels en contragalop voor. Het obstakelparcours, alleen op stijl, wordt in galop gereden, met eenvoudige wissels. Er wordt met twee handen gereden, trens en/of stang mogen beide (stang wel met twee teugels).
Het werk met runderen kan als oefening worden gedaan.

Gevorderden niveau WE3
Dit niveau is voor (ver)gevorderde ruiters en goed getrainde paarden, die al voldoende wedstrijdervaring hebben om op een gevorderd niveau te kunnen presteren. In de proeven komen nu zijwaarts, halve pirouettes in stap, verzamelde galop, middengalop en vliegende wissels voor. Het obstakelparcours wordt in galop gereden, met vliegende wissels. Er wordt zowel een parcours op stijl als een speed trail gereden. Er wordt met twee handen gereden, trens en/of stang mogen beide (stang wel met twee teugels). Werk met runderen vormt ook ondereel van de wedstrijd.

Masters niveau WE4
Open klasse voor professionals.
In de proeven komen nu ook galoppirouettes en -appuyementen voor, slangenvoltes met vliegende wissels, achten met vliegende wissels. Het obstakelparcours, zowel op stijl als op snelheid, wordt in galop gereden, met vliegende wissels. Alle proeven, ook het werk met runderen, worden met één hand gereden, op een stang.

Harnachement
beeld working equitation wedstrijden Vrij in te vullen naar de tradities van het eigen land of de rijstijl.

Kleding
Vrij in te vullen naar tradities van het eigen land of rijstijl. En eventueel aan te passen aan de traditionele kostuums van het herkomst land van het paard.
Bv.: overhemd/blouse, gillet/jasje, rijbroek, rijlaarzen en hoed/cap/pet.

Kleuren: voorkeur voor sobere kleuren: aardetinten, wit, beige en zwart.

Paard
Om deel te nemen aan de Working Equitation is het absoluut niet noodzakelijk om een Iberisch paard te hebben. Ook in de landen waar van oorsprong veel paarden werden (en worden) gebruikt bij o.a. het veedrijven, wordt er best vaak gebruik gemaakt van cruzados. Het gaat om de eigenschappen van het paard en de africhtingsgraad, en die zijn natuurlijk niet zozeer rasgebonden (uiteraard hebben de Iberische paarden veel raseigenschappen welke van groot voordeel zijn bij de Working Equitation, maar er zijn genoeg andere paardenrassen die dezelfde eigenschappen bezitten).

Proeven
Hieronder een voorbeeld van de proeven op de verschillende niveaus (pdf).
Uitleg over de proeven
Instappers: dressuurproef en obstakelparcours
Beginners: dressuurproef, obstakelparcours en werk met runderen
Gevorderden: dressuurproef, obstakelparcours en werk met runderen
Masters: dressuurproef, obstakelparcours en werk met runderen